Under Designveckan kommer det att arrangeras flertalet event i butiken Create by Norrland. Du som besökare kommer bjudas på föreläsningar, panelsamtal, modevisning, utställningar och livepodd. Scrolla ner på sidan för att läsa om dessa event.
Alla event är öppna för allmänheten, men vissa event kräver anmälan för att erhålla lunch eller frukost
(följ anmälningslänk för dessa).
Drop-In. Ta för sig av lunch och hitta en plats i lokalen.
Rotslöjden i Sverige ligger i riskzonen att glömmas bort.
Genom att dokumentera en mästerslöjdares arbete från rotdragning på myren till färdigt alster gör Gunilla Axelsson och Gunnel Eriksson ett försök att rädda hantverket och få fler att intressera sig för det.
Deras bok kommer att ge dig kunskap i hur du själv, eller i grupp, ska komma igång med ett fantastiskt hantverk och föra ett kulturarv vidare in i framtiden.
Forskning belyser vikten av slöjd och dess positiva påverkan till hållbar utveckling. Trots detta har slöjdämnets plats i svenska skolan i flera år varit föremål för debatt.
Med det här panelsamtalet vill vi belysa vikten av slöjd ur ett samhällsperspektiv där vi står inför stora omställningar samt synliggöra vilket arbete som sker inom området på lokal & regional nivå för att bevara, levandegöra och utveckla detta.
I lunchpanelen deltar:
Emma Ewadotter, projektledare för Västerbottens Museum.
Felix Wink, hemslöjdskonsulent för Västerbottens Läns Hemslöjdsförening, och
Gunilla Axelsson, grundare av företaget Willfix AB och författare till en bok på ämnet Rotslöjd som snart kommer finnas till försäljning.
Drop-In. Ta för sig av lunch och hitta en plats i lokalen.
Vi gästas av Lisa Bergstrand en av grundarna till modeföretaget A New Sweden som tillverkar kläder från gård till färdig produkt. Deras produkter produceras helt och hållet från svenskt material och strävar efter att göra allt på ett så hållbart sätt som möjligt.
Från att använda överbliven ull och avstå från all plast, till att se till att 100% av plaggen är biologiskt nedbrytbara och endast använda lokala leverantörer som använder grön energi och inte förorenar miljön.
Vilka är de största möjligheterna och utmaningar för att nå en hållbar mode & textilindustri? Hur behöver vi förändra utbildningen inom dessa områden, vilka beteenden behöver vi förändra och hur ser processerna ut för sortering och remake ut i praktiken?
Det här är några av frågorna modepanelen kommer diskutera. Panelsamtalet modereras av Per Vågebrant (eXpression Umeå) och panelen består av:
Lotta Lundstedt (Umeå Universitet),
Josefin Holmgren (Röda Korset),
Linn Backman Hallberg (ReLinn Design & RISE).
Utställningen och modevisningen kommer att bestå av sju mini-kollektioner baserade på en plats i Umeå. Utställningen är döpt till ”Coordinates”. Själva visningen kommer vara en filmad modevisning som vi visar två gånger (13.00 & 18.00) den 31/5 och plaggen kommer att finnas på plats hela dagen. Skaparna av kollektionerna går kursen Design & Kläder B på Umeå universitet.
Utställningen och modevisningen kommer att bestå av sju mini-kollektioner baserade på en plats i Umeå. Utställningen är döpt till ”Coordinates”. Själva visningen kommer vara en filmad modevisning som vi visar två gånger (13.00 & 18.00) den 31/5 och plaggen kommer att finnas på plats hela dagen.
Skaparna av dessa kollektioner går kursen Design och Kläder B på Umeå universitet. Medverkandes namn:
Sandra Eriksson
Maja Wänseth
Isabella Stenlund
Ida Sandén
Michaela Ginsburg
John Ölén
Linnea Karlsson
Är en inhemsk produktion möjlig idag? Varför inte välja att importera om avståndet är kortare? Vilka utmaningar finns det med Made in Sweden?
Det här är några av frågeställningarna vi kommer få lyssna till i Simon Anund från VERKs samtal om lokalproduktion och dess många fördelar.
Presentation av S-P-O-K Västerbotten och det nätverk som förenklar arbetet för designers och producenter att samarbeta på en lokal marknad. Vi får även lyssna till ett exempel och erfarenheter från designern Stina Wallin som med hjälp av
S-P-O-K utvecklat en ny produkt från idé till marknaden.
Hur organiserar vi mötet mellan entreprenörsdrivna entreprenöriella ekosystem och företags innovationssystem på bästa sätt?
Jessica Eriksson, forskare vid Handelshögskolan vid Umeå universitet har studerat frågan och delar med sig av sina insikter.
Create by Norrland finansieras av Umeå kommun, Region Västerbotten och Europeiska Unionen genom Europeiska regionala utvecklingsfonden i samarbete med RISE.
Create by Norrland är ett av många event under Designveckan. För att ta del av alla event besök Design by Umeå.